FAQ

Pogosta vprašanjaKaj je Reduser?

Reduser je spletna in mobilna aplikacija, ki ti lahko pomaga pri zmanjšanju ali prenehanju uporabe drog.

Beleži in spremljaj svojo uporabo drog.

Sam/a si zastavi cilje, ki jih želiš doseči.

Prepoznaj situacije, ki ti sprožijo craving.

Vmes se lahko vedno obrneš na strokovnjaka po nasvet ali pomoč.

Aplikacija je aninimna. Za registracijo potrebuješ e-naslov in geslo, ki ga določiš sam. Tvoj e-naslov se bo uporabljal za vstop v aplikacijo in avtomatska obvestila aplikacije. Z registracijo v aplikacijo se strinjaš s Pogojih uporabe in z Izjavo o zasebnosti (če še nisi prijavljen v aplikacijo, si pogoje preberi tu), zato si jih pred registracijo preberi.


Kaj je craving?

Craving ali hlepenje je močna želja po drogi (lahko tudi po hrani, igranju iger na srečo ipd.) in se navadno pojavi v situacijah ali z ljudmi, ki te spominjajo na uporabo droge. V trenutku, ko hlepiš po drogi, se ti zdi, da ne moreš brez, da jo hočeš zdaj takoj. Pomembno pa je, da veš, da tudi to hlepenje mine in da se mu lahko upreš, tudi če je težko.


Komu je namenjena aplikacija Reduser?

Aplikacija je namenjena posameznikom, ki uporabljajo alkohol ali druge droge in bi radi s svojo uporabo prenehali, jo zmanjšali ali zmanjšali škodljive posledice svoje uporabe.


Kaj vse lahko počnem v aplikaciji Reduser?

V aplikaciji lahko beležiš svojo uporabo drog, počutje, hlepenje po drogi in svoje aktivnosti. Pregleduješ, spremljaš in primerjaš pa jih lahko v koledarju ali na grafu. Zastaviš si lahko cilje, tiste, vezane na uporabo drog, na aktivnosti in splošne cilje ter sproti preverjaš, kako ti uspeva njihovo uresničevanje. Za motivacijo si lahko zapišeš pozitivne in negativne plati uporabe drog in tiste stvari, ki bodo boljše ali slabše, če boš uporabo zmanjšal/a ali z njo prenehal/a. V aplikaciji najdeš tudi nekaj zanimivih in uporabnih povezav do tehnik sproščanja, obvladovanja cravinga in drugih zanimivih vsebin, ki ti lahko pomagajo pri doseganju zastavljenih ciljev.
Preko aplikacije lahko stopiš v stik s svetovalcem in se z njim dogovoriš za osebno svetovanje, svetovanje preko Skype-a ali spremljanje preko aplikacije.

 


Kje lahko dostopam do aplikacije Reduser?

Aplikacija Reduser je v osnovi spletna aplikacija (v polnem obsegu je dosegljiva preko spletne strani), uporabljaš pa jo lahko tudi na pametnih telefonih in tablicah, preko brskalnika. Za uporabo aplikacije moraš biti povezan z internetom.


Kje in kako beležim svojo uporabo?

Svojo uporabo lahko beležiš v modulu Uporaba, ki ga najdeš v prvem zavihku. V obrazec vneseš kdaj, kaj in koliko si uporabil/a. V koledarju (pod modulom) najdeš vse pretekle vnose, kar ti bo olajšalo pregled nad uporabo.


Zakaj bi beležil/a svojo uporabo drog?

Z beleženjem svoje uporabe drog, boš vsakič znova videl/a, koliko uporabljaš. S pregledom za nazaj pa boš imel/a celoten pregled nad uporabo, uporabljeno količino in pogostostjo uporabe. Samo z beleženjem dnevnih obrokov so na podoben način ljudje začeli jesti bolj zdravo in zmerno.

 


Kje in kako beležim craving?

Epizode hlepenja po drogi lahko beležiš v modulu Craving, ki ga najdeš v drugem zavihku. V obrazec vneseš drogo, po kateri si hlepel, kdaj se je to zgodilo, kateri je bil sprožilec, koliko močan je bil craving in kako si se ob tem počutil/a. Po potrebi lahko tudi dodaš krajši opis situacije. Zapišeš pa si lahko tudi možne rešitve – torej razmisliš, kaj bi lahko naslednjič naredil/a, da ne bi čutil/a tako močnega cravinga.

 


Kaj je gumb z napisom 'craving' in kako ga uporabljam?

Velik rdeč gumb z napisom ’craving’ je nekakšne vrste gumb za paniko, ali bolje rečeno, je gumb za primere, ko imaš močno željo po drogi, pa se ji še vseeno upiraš, ker želiš doseči zastavljen cilj. Ker je lahko craving zelo močen, smo ti poskušali priskočiti na pomoč z gumbom za craving. Ob kliku nanj boš dobil/a spodbudno sporočilo in nekaj namigov, kako craving tokrat prebroditi. Najdeš ga v levem stolpcu pod ikonama za Svetovanje in Pluse in minuse.


Zakaj in kako beležim svoje počutje?

Z beleženjem svojega počutja boš lahko za nazaj pogledal/a, ali uporabljaš več drog, ko se dobro ali slabo počutiš in ali ima tvoje razpoloženje kakšno povezavo s hlepenjem po drogi. Veliko lažje je narediti plan, kako se boš spoprijel/a s cravingom, če veš, da se mu boš težje uprl/a, če si npr. slabe volje.

Beležiš ga v tretjem zavihku. Poleg zapisa datuma, oceniš še svoje počutje z izbiro enega od šestih krogcev (tisti najbolj nesrečen pomeni zelo slabo počutje, najbolj nasmejan pa, da se počutiš odlično).

 


Kako pridem do modulov, ki jih še nimam?

Po registraciji in prvi prijavi nimaš še dostopa do vseh modulov in vseh funkcij, ki jih aplikacija Reduser omogoča. Z rednim vnašanjem počutja, uporabe drog in cravingov, se ti bodo s časom odklenili tudi drugi moduli: cilji, plusi in minusi, aktivnosti in statistike.
V kolikor se vključiš v svetovanje s svetovalcem in se dogovorita, da boš beležil/a tudi druge stvari, ti lahko svetovalec predhodno vključi dogovorjene module.

 


Katere aktivnosti naj si zapisujem?

Modul Aktivnosti je namenjen zapisovanju tistih aktivnosti, ki ti pomagajo pri doseganju tvojih ciljev, pa naj so ti zmanjšanje tveganj pri uporabi drog, zmanjšanje ali pa prenehanje uporabe drog. Ali še kaj tretjega. Torej so te aktivnosti lahko različni športi, meditacija, druženje s prijatelji, iskanje novih prijateljev, ki jih ne povezuješ z uporabo drog, pospravljanje, raznorazno umetniško ustvarjanje, šivanje, lahko gre za obiske pri starših, sorojencih ali drugih sorodnikih, prostovoljno delo, branje, pisanje, vrtnarjenje, popravljanje motorja ali avtomobila … karkoli te veseli, aktivnosti, ki si se jih vedno želel/a lotiti, pa nikoli nisi imel/a časa ali motivacije, da bi se jih lotil/a, kot tudi aktivnosti, za katere misliš, da ti bodo na dolgi rok pomagale pri doseganju zastavljenih osebnih ciljev.

Namig: ne zadaj si preveč, začni z majhnimi koraki in vztrajaj.

 


Želel/a bi se začeti ukvarjati z neko novo aktivnostjo, pa ne vem točno, kaj bi. Imate kakšne predloge?

Počneš lahko praktično karkoli, od teka do kvačkanja, plesa, dvigovanja uteži, DJ-anja in vse mogoče druge stvari. Razmisli, kaj bi rad/a počela, kaj si vedno želel/a poskusiti, pa ni bilo dovolj časa ali katera dejavnost ti predstavlja poseben izziv. Lahko se lotiš tudi česa, kar ti sicer ni najljubše, misliš pa, da ti bo koristilo. Na primer, da bi rad/a izboljšal/a svojo fizično pripravljenost, ker trenutno nič ne športaš.

 


Kako si zastavim cilje?

Cilje najdeš v zadnjem zavihku. Nov cilj dodaš s klikom želeni datum, do katerega bi rad/a dosegel/dosegla cilj. Nato izberi, katere vrste cilj si želiš zastaviti: ali gre za cilj, ki je vezan na uporabo drog, ali je cilj vezan na aktivnosti ali pa gre za splošni cilj.

Če bi si rad/a zastavil/a cilj, ki je povezan z uporabo drog, izberi uporabo, nato drogo, za katero si boš zastavil/a cilj, nato izberi ali želiš uporabo te droge zmanjšati ali ohraniti, na koncu pa še zapiši količine droge in časovno enoto. Na primer: do 13. 5. želim uporabo alkohola zmanjšati na 5 meric na teden.

Zastavljanje ciljev za aktivnosti je podobno zgoraj opisanemu: izbereš datum, aktivnost, želeno aktivnost zapišeš in določiš, kako pogosto se želiš ukvarjati s to aktivnostjo. Na primer: do 20. 7. želim aktivnost teka povečati na 2-krat na teden.

Tretja možnost pri zastavljanju ciljev so splošni cilji. Te si določiš tako, da po izbiri datuma izbereš možnost ’ostalo’ in v vnosno polje zapišeš cilj. Na primer: do 6. 9. bom poiskal/a novo stanovanje.

Pomembno je, da pri zastavljanju ciljev ne pozabiš na 5 stvari:

- cilji naj bodo specifični. To pomeni, da ni dovolj, da si npr. zastaviš cilj, da boš zmanjšal/a svojo uporabo drog, ampak, da določiš, koliko boš zmanjšal/a uporabo katere droge. Pri zastavljanju splošnih ciljev je to še večja težava. Na primer cilj, da bi rad/a postal/a uspešen/uspešna, je presplošen. Definiraj še v čem bi rad/a postal/a uspešen/uspešna. Torej se vprašaš, kaj točno bi rad/a dosegel/dosegla.

- cilji naj bodo merljivi. Pri aktivnostih in drogah je to enostavno: določiš količino, koliko želiš svojo uporabo npr. zmanjšati, ali kako pogosto se hočeš ukvarjati z neko aktivnostjo. Če si za splošne cilje vzamemo prejšnji primer: postati uspešen, npr. fotograf, je potrebno še jasno definirati, kaj to pomeni. Na primer, da bom razstavljal/a svoje fotografije vsaj 5-krat letno, ali pa, da bom vsak vikend povabljen/a na fotografiranje porok in da bom v enem mesecu zaslužil/a določen znesek. Torej se lahko vprašaš, s čim boš meril/a doseganje tega svojega cilja.

- cilji naj bodo izvedljivi. Velikokrat si zastavljamo previsoke cilje, ki niso dosegljivi v tako kratkem času ali brez pomoči ipd. Torej, če zdaj npr. uporabljaš alkohol vsak dan po vsaj 5 meric na dan, ni dosegljivo, da boš pa že naslednji teden abstiniral/a in boš abstinenco tudi obdržal/a na daljši rok. Raje si zastavi več manjših ciljev in enega večjega, vendar ne pozabi si dati dovolj časa, da ga dosežeš. In ne pozabi, da so padci del poti vsakega od nas. Torej se lahko vprašaš, ali lahko cilj dejansko uresničiš.

- cilji naj bodo relevantni. Poglej večjo sliko. Ko si zastavljaš cilje na enem življenjskem področju, je pomembno, da so v skladu tudi z drugimi cilji in področji. Na primer: želiš se več ukvarjati s prostočasnimi aktivnostmi, želiš recimo teči dvakrat na teden po eno uro, hkrati pa želiš več brati, recimo uro na dan in poleg službe še obiskovati šolo za odrasle. Si razmislil/a, ali boš imel/a dovolj časa za vse to pa še za malce sprostitve in dolgčasa, ki jih tudi včasih potrebujemo? Ali boš z dosego nekega cilja, recimo obiskovanje nekega tečaja, kaj prispeval k svoji želeni poklicni poti ali gre za neko dejavnost, ki te sicer zanima, ni pa relevantna za preostali del tvojega življenja? Torej se vprašaš, ali se tvoji cilji skladajo z ostalimi življenjskimi cilji, za katerimi stremiš?

- in za konec: ne pozabi na časovni okvir. Pri zastavljanju ciljev imej vedno v mislih tudi čas, v katerem bi rad/a cilj dosegel/dosegla. Nekaterih stvari enostavno ne moreš doseči v enem ali dveh tednih, po drugi strani pa je na primer za peko torte en teden preveč, saj se ti bo biskvit že posušil, če ga boš spekel/spekla v ponedeljek, v petek pa boš šele začel/a delati kremo. Torej se vpraša, ali lahko v tem časovnem okvirju dosežem zastavljeni cilj?

Ne pozabi: zastavi si tako večje cilje na daljši rok, kot tudi tiste ’vmesne postaje’, manjše cilje, ki te bodo motivirali in te spominjali, kam greš.


Kaj so plusi in minusi in kako mi služijo?

Plusi in minusi so pomembni predvsem za motivacijo in pregled stvari, zaradi katerih si želiš sprememb, zaradi katerih stremiš k zastavljenim ciljem. Ko si jih enkrat zapišeš so tam, da te opominjajo, za kaj se trudiš in za kaj je vredno vztrajati.

Hkrati pa lahko s pomočjo zapisa plusov in minusov predvidiš, katere so tiste stvari, ki jih boš pogrešal/a, ko boš vztrajal/a pri doseganju svojih ciljev, katere so tiste stvari, ki jih ne bo več. Tako si lahko narediš tudi plan, kako jih nadomestiti. Kaj narediti, da jih boš manj pogrešal/a ali samo, da se zavedaš, da morda ne boš več zdržal/a celo noč pokonci in se na to pripraviš.

Modul plusi in minusi se ti aktivira po določenem času aktivne uporabe aplikacije in ga najdeš v levem meniju.

 


V uvodnem vprašalniku sem pozabil/a dodati določeno drogo ali je še nisem uporabljala, zdaj pa bi si rad/a zapisovala tudi stvari, povezane z njo. Kje lahko dodam novo drogo?

 

Novo drogo pa dodaš direktno pri vnosu novih zapisov v modula Uporaba in Craving tako, da pri izbiri droge iz spustnega seznama izbereš ’dodaj novo drogo’. Odprl se ti bo nov obrazec, kjer boš izbral/a novo drogo, ki jo želiš dodati.

 


Kako se vrnem na koledar?

Kliknil/a sem na neko drugo vsebino (pogosta vprašanja, sporočila, svetovanje, plusi in minusi, nastavitve, uporabne povezave) in ne vem kako bi prišel/prišla nazaj na koledar? Enostavno pritisni na Reduserjev logotip na vrhu strani.


Kaj mi pove modul Analiza uporabe? Kako ga uporabljam?

V modulu Analiza uporabe (najdeš ga nad levim menijem, na desni strani) lahko pregledaš svoje vnose v grafični obliki. Na levi osi najdeš enote za počutje, aktivnosti in craving, enote za vnose uporabe drog pa najdeš na desni strani. V spodnjem meniju si lahko pogledaš katera barva kaj pomeni in hkrati lahko vse spremenljivke (posamezne droge, počutje, aktivnosti in craving) izklapljaš in vklapljaš tako, da primerjaš tiste stvari, ki te zanimajo.

Te zanima, če si imel/a večji craving, ko si bil/a slabe volje? Pusti vključeno samo počutje in craving. Te mogoče zanima, kolikokrat si se uprl/a cravingu in nisi uporabljal/a droge? Pusti vključeni spremenljivki za craving in posamične droge. Te zanima ali ti je določena aktivnost pomagala pri premagovanju cravinga in pri zmanjšanju uporabe? Izključi počutje in primerjaj dneve z aktivnostmi in dneve brez ter cravinge in uporabo drog. Kombinacij in različnih primerjav je veliko. Malo se igraj z njimi in poglej, če lahko kaj zanimivega potegneš ven zase in za svoje cilje.

 


Čemu služijo sporočila?

Sporočila so namenjena predvsem komunikaciji s svetovalci in tehnični pomoči pri težavah z uporabo aplikacije.

V primeru, da bi se rad/a posvetoval/a s svetovalcem glede vprašanj ali dilem, ki jih imaš v zvezi z doseganjem zastavljenih ciljev ali potrebuješ dodatno pomoč pri zmanjšanju ali prenehanju svoje uporabe, se lahko obrneš na enega/eno od naših svetovalcev/svetovalk. Preko sporočil lahko torej samo vprašaš, kaj o drogah, ali pa se dogovoriš za obliko svetovanja, ki ti najbolj ustreza.

Če imaš tehnične težave, ti kaj ne dela, česa ne razumeš, imaš povratne informacije o aplikacije, pohvale ali pripombe, lahko pišeš na tehnično pomoč.

 


V navodilih/FAQ-u sem brala o nekaterih modulih, v svojem profilu pa jih ne morem uporabljati. Zakaj?

Po registraciji in prvi prijavi imaš na voljo aplikacijo v osnovni obliki. S časom in aktivno uporabo aplikacije se ti bodo ’odklenili’ tudi ostali moduli. V kolikor se odločiš za uporabo aplikacije s svetovalcem, ti bo lahko nekatere module odklenil že prej, če se bosta tako dogovorila.

Za zaklenjene module smo se odločili iz različnih razlogov, predvsem pa zaradi uporabnosti in prijaznosti aplikacije ter spodbude za njeno uporabo.

 


Želel/a bi nasvet strokovnjaka. Ga lahko dobim preko aplikacije?

Da. Strokovnjaka lahko vprašaš karkoli preko modula Sporočila, ki ga najdeš v meniju na levi strani. Sporočila so namenjena, tako splošnim vprašanjem o drogah, nasvetom za uporabo aplikacije ali drugim nasvetom strokovnjakov, kot tudi dogovoru za spremljanje ali svetovanje.

 


Nisem iz Ljubljane, pa bi se vseeno rad/a vključil/a v svetovanje. Je to mogoče?

Seveda. Preko Sporočil kontaktiraj svetovalca in se z njim dogovori o možnostih svetovanja. Na podlagi tvojih želja in možnosti se bosta dogovorila za tebi primerno obliko svetovanja. Svetovanje poleg osebnega izvajamo tudi preko spleta s pomočjo brezplačnega programa Skype ali drugače po dogovoru.

 


Kdo vidi moje podatke?

Tvoje podatke v anonimizirani obliki vidijo nekateri zaposleni na Združenju DrogArt, ki se ukvarjajo z analizo podatkov iz aplikacije Reduser. To pomeni, da podatki, ki jih te osebe vidijo, niso povezani s tabo, temveč so pomešani s podatki vseh ostalih uporabnikov.

V kolikor se odločiš za uporabo aplikacije skupaj s svetovalcem, boš svetovalcu dal/a dostop do svojih podatkov. Svetovalci (in drugi zaposleni na Združenju DrogArt) so zavezani k spoštovanju zaupnosti podatkov, kot to veleva Etični kodeks socialnega varstva.

 


Kje najdem več informacij o drogah, odvisnosti, cravingu in sorodnih temah?

Nekaj zanimivih informacij in povezav najdeš levo zgoraj pod Uporabne povezave.

Več o omenjenih temah pa lahko najdeš tudi na spletni strani drogart.org. Osnovne in nekatere poglobljene informacije o drogah najdeš na tej povezavi, različne publikacije in gradiva, ki se dotikajo drog, zmanjševanja škode in sorodnih temah, pa si preberi v DrogArtovi spletni knjižnici.

 


Kje lahko spremenim geslo?

Geslo lahko spremeniš v nastavitvah, ki jih najdeš v meniju na levi strani. Pod vzdevkom in e-naslovom najdeš napis Spremeni geslo. S klikom nanj se ti bodo pojavila tri polja: v prvo vpišeš staro geslo, v druga dva pa novo geslo. Na koncu ne pozabi stisniti gumba Shrani na dni strani.

 


Nočem več prejemati e-pošte s statističnimi podatki iz aplikacije. Kje to uredim?

Nastavitve za prejemanje obvestil izključiš v Nastavitvah, ki jih najdeš v levem meniju. Tam si lahko nastaviš pogostost prejemanja obvestil – tako e-pošte s statističnimi podatki, kot obvestil o prejetih novih sporočilih.

 


Nekaj mi ne dela, mi javlja čudno napako in ne vem točno kaj naj naredim. Komu lahko pišem o tem?

Če ti kaj ne dela, ti javlja napako, pa ti ni jasno zakaj, imaš kakšne pripombe, pritožbe, vprašanja ali pohvale, nam lahko pišeš na reduser@drogart.org ali se obrneš na tehnično pomoč kar preko Sporočil v aplikaciji (najdeš jih v meniju na levi, pri izbiri prejemnika izbereš Tehnično pomoč).


Imam par komentarjev o aplikaciji. Kam jih lahko pošljem?

Vse komentarje, pripombe, pohvale, pritožbe, nove ideje nam lahko pošlješ na reduser@drogart.org ali se obrneš na tehnično pomoč kar preko Sporočil v aplikaciji (najdeš jih v meniju na levi, pri izbiri prejemnika izbereš Tehnično pomoč).